Larm & övervakning

Bygg ditt eget säkerhetsstängsel

Ibland kan man behöva ett extra tåligt och starkt stängsel. Många gånger kanske inte ett enkelt trästaket eller en tunn eltråd räcker. Om man inte kan eller vill hyra in stora säkerhetsstängsel kan det vara en bra idé att bygga ett själv. Då kan man dessutom använda lämpliga material och själv anpassa stängslet efter terräng. Om man hyr in säkerhetsstängsel är det ofta tal om fasta sektioner. Dessa kan vara svåra eller rent av omöjliga att placera i kuperad terräng och då kan ett specialanpassat stängsel vara en bättre idé. Ett stängsel kan användas till mycket och dessutom kan det byggas på flera olika sätt. Så länge det fyller sin funktion och det inte är risk att djur eller människor skadar sig på det är själva byggnationen av stängslet ganska fri. Om det däremot är en annan tomt precis intill stängslet kan det vara bra att rådgöra med de som bor där innan stängslet sätts upp.

Vad är dessa stängsel bra för?

Ett säkerhetsstängsel kan till exempel användas när man behöver hålla människor ute från ett visst område. Man kanske håller på med ett bygge eller en rivning där saker kan ramla ner och då är det bra om inte obehöriga är där. Det kan kan även rädda djur från olyckor genom att man placerar stängslet längs trafikerade vägar, runt sjöar eller helt enkelt bygger extra säkra hagar till kor och hästar. Ett säkerhetsstängsel kan också användas om man har en pool och vill förhindra drunkningsolyckor med mera. Staketet är också bra att placera runt en tomt om man upplevt otrevliga saker med människor som förstör, stjäl eller hotar familjen på olika sätt. Med ett rejält stängsel blir det svårare att kunna göra sådana saker. Ett säkerhetsstängsel placeras dessutom ofta runt olika skyddsobjekt och andra ställen där man inte vill att vem som helst ska kunna passera obemärkt in och ut. Dessa stängsel brukar dock vara av betydligt starkare och kraftigare karaktär än de man generellt sett använder för hemmabruk, eller bygger på egen hand.

Hur bygger man säkerhetsstängsel?

Om man av någon anledning vill bygga ett säkerhetsstängsel behöver man olika typer av stängselmaterial. Ofta kan ett stabilt träplank med taggtråd högst upp vara ett bra val. Om man däremot vill bygga ett stängsel som hindrar djur från att komma ut på vägen är det lämpligt att använda grovmaskat nät och stabila stängselstolpar eftersom detta är lätt att anpassa efter terrängen. Många som ska bygga stängsel hittar byggmaterialet på Skånska byggvaror. Där finns det mesta till mycket bra priser. Oavsett om man ska bygga ett stängsel för att hålla människor eller djur ute, eller inne, kan man vara säker på att det finns möjlighet att ordna ett stängsel som passar just de individuella behoven. Det kräver dock att man lägger lite arbete på att mäta och rita upp hur stängslet ska gå och hur det ska se ut. Sedan är det bara att ordna material och börja bygga upp stängslet.