Larm & övervakning

Framtida larmlösningar

Det blir allt vanligare med inbrott i Sverige och därmed ökar även efterfrågan på pålitliga larm. Den digitala åldern har gjort det möjligt för mer komplexa larm som kan skydda ditt hem, din familj och dina värdesaker. Vilka är då framtidens larmlösningar och hur långt har vi kommit i vår strävan efter totalt inbrottssäkra system? De larm som blivit mest populära under de senaste åren är uppkopplade larm, vilket betyder att larmen är kopplade till en central som i sin tur skickar ut personal om de får ett larm från din bostad.

Andra populära larm

Fler och fler installerar även kameraövervakning som säkerhetsanordning i sina hem. Det är främst folk som är rika och har mycket tillgångar, personer som exempelvis har spelat och vunnit på megalotto.com. En lösning som inkluderar kameror och 1200px-Home_Intruder_Alarm_systemrörelselarm är oftast en del av ett större paket som även ger tillgång till brandlarm och andra säkerhetslösningar. Det kostar många tusentals kronor att installera hela systemet och sedan investerar man ett par hundralappar i månaden för att kunna övervaka bostaden och känna sig trygg. Olika studier visar dock olika resultat; vissa pekar på att villor med larm löper mindre risk att få besök av inbrottstjuvar medan annan dokumentation visar att det inte är någon större skillnad. Svensk polis menar att även bostäder med larm får inbrott för att tjuvarna oftast inte bryr sig om de olika larmsystemen. De vet alltså att de hinner försvinna med värdesaker innan polisen hunnit komma till platsen.

Vad säger tjuvarna?

Med återkommande sabotage av larm och den överhängande risken för inbrott är det inte konstigt att fler väljer säkerhetslösningar för sina hem. Tjuvar som lagt sin kriminella karriär bakom sig vittnar om att larm inte alltid har en negativ påverkan på deras planer – tvärtom. Vissa kriminella säger att larm och säkerhetsanordningar vittnar om att det finns något värdefullt i bostaden. Speciellt äldre larm är enkla att slå ut medan de nyare och mer modernare lösningarna faktiskt skrämmer bort brottslingar. Mer komplexa lösningar tar helt enkelt för lång tid att lära sig och kunna forcera, vilket betyder att det endast är specialiserade tjuvar som kommer ge sig på sådana bostäder. Mindre erfarna tjuvar kommer säkerligen att strunta i att ens försöka om larmet är avancerat. Kom också ihåg att motverka inbrott genom att samarbeta med dina grannar och be dem hålla ett öga på ditt hus när du är borta. Undvik även att låta folk veta att du kommer vara borta under en längre period genom att posta sådan information på nätet. Brottslingar håller koll på nätet och tipsar gärna varandra.