Larm & övervakning

Inbrottskydd med enkla metoder

För att skydda sig mot inbrott finns det flera olika metoder. De flesta tänker på larm och övervakningskameror men det finns även andra enkla och billiga metoder.

En metod för att förebygga inbrott är att undvika att ha alltför värdefulla saker i sitt hem. En dyr lyxbil på uppfarten och exklusiva utemöbler signalerar att det finns mycket dyrbara saker även inomhus. Stora summor i kontanter bör helst inte alls förvaras i hemmet utan istället är det bättre att investera pengarna i aktier och fonder eller i andra smarta investeringar. Räntan på sparkonton är idag näst intill obefintlig och därför gäller det att hitta andra alternativ. Genom att investera i fastigheter skapar du en god avkastning på dina investerade pengar.

Grannsamverkan

Gå ihop med grannarna i området och sätt upp skyltar med texten ”Grannsamverkan mot brott”. Genom att alla i området hjälper till att vara vaksamma och rapportera händelser minskar risken för inbrott och andra typer av brott i närområdet. Läs mer om hur du och dina grannar kan motverka brott på Samverkan mot brotts webbplats. Samverkan mot brott är en organisation bestående av bland annat Polisen, Brottsförebyggande rådet, och Sveriges Kommuner och Landsting.

Timer och andra enkla åtgärder

Om du ska resa bort är det bra att meddela dina grannar och även berätta för dem om det kommer att komma besökare som ska vattna blommor eller som kommer av någon annan anledning. Du kan även be en vän komma förbi och dra upp eller ner gardiner, tända och släcka i olika rum och göra andra saker som skapar en illusion av att det är någon hemma. Om det är någon du känner riktigt bra kan du även be denna att klippa gräsmattan och rensa i rabatterna om du ska vara borta länge. Erbjud dig att göra detsamma för den som hjälper dig.

Att använda en timer till olika lampor är också ett smart sätt att få det att se ut som att bostaden inte är tom. Sätt en tid som gör att lamporna tänds och släcks vid olika tidpunkter. Att ha på en radio med svagt ljud kan också göra att en eventuell inbrottstjuv skräms bort.

Köp en brevlåda som är låsbar för att ingen ska kunna kika ner i lådan och se att det ligger flera dagars post där. Om du inte har en låsbar brevlåda kan du be grannen att ta in posten. Erbjud dig att ta in grannens post när det är dags för honom eller henne att resa bort.

Det är inte roligt att drabbas av inbrott och därför är det viktigt att i största möjligaste utsträckning förebygga inbrott. Genom att kombinera mer avancerade och dyra metoder som larm och kameror med enkla medel skapas ett bra skydd.