Larm & övervakning

Rörelsedetektorer på tomten

Mörkret är som bekant inbrottstjuvens bästa vän. Ett effektivt sätt att avskräcka dem från deras gärning är därför att tvinga bort mörkret genom att installera belysning kopplad till rörelsedetektorer på tomten. Att belysningen tänds när någon kommer nära fungerar både avskräckande för tjuvarna och som en varning till alla som befinner sig inne i huset att någon närmar sig. Belysning med rörelsedetektorer har dessutom två andra fördelar. Utomhusbelysning är ju inte bara en säkerhetsfråga, utan också en trivselfråga. Att se sitt hus upplyst när man kommer hem sent på kvällen gör nog att de flesta känner sig extra välkomna. Men de flesta skulle nog också hålla med om att det vore slöseri med energi att hålla belysningen tänd hela dagen, bara för att den ska lysa den lilla stunden då man går från bilen till dörren. Om man har belysning som tänds vid rörelse löser man det problemet.night-932138_960_720

Placeringen av belysningen och rörelsedetektorerna beror självklart på hur din tomt ser ut. Om du till exempel har ett växthus, kan det vara en bra idé att placera någon form av belysning kring eller i växthuset, som varnar om någon försöker ta sig in där. Det är också alltid en bra idé att ha rejäl belysning vid exempelvis ett garage eller ett förråd, som är attraktiva måltavlor för inbrottstjuvar. Något man dock måste tänka på vid placeringen av ljusen, särskilt om man har starka flodljus, är att de måste vara riktade bort från grannarnas fönster. Även om du uppskattar att varnas för potentiella inbrottstjuvar, uppskattar grannarna sannolikt inte att väckas av att dagsljus strömmar in i sovrummet klockan två på natten. För grannsämjans skull bör man därför visa hänsyn både till sin egen säkerhet och till sina grannars nattsömn.

Om du redan har utomhusbelysning på din tomt och ditt hus är det enda du behöver göra att köpa till en detektor, som kan kopplas till den befintliga belysningen. Något att tänka på är hur stort område detektorn kan avläsa, eftersom detta kan variera. Den vanligaste typen av detektor på marknaden fungerar genom att den söker efter infraröd strålning. De flesta detektorer kan också skilja på dag och natt, vilket gör att belysningen inte tänds i onödan.