Larm & övervakning

Vad gör du om du upptäcker inbrott?

Att märka att någon har brutit sig in i ens hus medan man varit borta är en otäck och kränkande upplevelse. Våra hem är våra borgar och när någon trängt in där, och kanske till och med vänt upp och ned på allt, är det vanligt att man mår mycket dåligt och känner sig otrygg. Om det hemska ändå händer finns det några viktiga saker man bör tänka på att göra innan man börjar städa upp i oredan. I den här texten ska du få reda på hur du ska agera om du haft inbrott och även hur du kan undvika att det händer.

burglar in a house inhabitedAgera så här när du upptäcker inbrottet

Ofta är det lätt att se att man har haft inbrott, till exempel genom trasiga fönsterrutor, försvunna saker och oreda. Så fort du upptäcker detta bör du ringa polisen. Var också försiktig med att gå in i din bostad eftersom inbrottstjuven faktiskt kan finnas kvar. Du kan också riskera att förstöra spår om du börjar plocka upp i oredan. Det är alltså bäst att låta polisen anlända först, säkra spår och sedan ge dig klartecken. se över ditt hus om grannen har haft inbrott, det kan också vara en indikation på att även du har haft oinbjudet besök. Skulle det ske bör du titta efter så att dina värdesaker finns kvar.

Så undviker du inbrott

Att helt försäkra sig mot inbrott är omöjligt. Det finns dock en hel del åtgärder du kan vidta för att minska risken. Om du till exempel ska åka på en semesterresa är det bra att skaffa en husvakt som ser efter ditt hus några gånger i veckan. Du kan också be grannarna att slänga ett extra öga på din bostad. Många inbrottstjuvar använder sig av markörer som avslöjar om du är hemma eller inte. En sådan markör kan till exempel vara en lapp på brevlådan eller en sten framför dörren. Om du har en husvakt kan denne avlägsna dessa snabbt. Var också alltid vaksam när du ser okända bilar som åker omkring i ditt område.