Larm & övervakning

Vikten av att ha larm

I dag kan man se att allt fler sätter upp dekaler om att hus och lägenheter kameraövervakas samt har larm. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det blir fler och fler inbrott i samhället. Ett larm ger en del extra säkerhet. Det hörs att någon har utlöst larmet och bara dekalerna är nog för att skrämma bort en del tjuvar. Men vad är egentligen stöldbegärligt i svenska hem och hur kan man skydda sig? Vad händer egentligen när man har haft ett inbrott?

Efter ett inbrott

Om man har haft inbrott och larmet har gått har ett vaktbolag sänts ut. De kan gripa in mot tjuvarna om de har möjlighet. Samtidigt som vaktbolaget larmas skickas också polis till platsen. Man får som innehavare av bostaden göra en anmälan och ange vad som kan ha stulits. Allt ska anges oavsett om det är ett iphone 11 skal eller en powerbank, eller något helt annat. Det spelar ingen roll hur högt värde saken har i pengar. Ibland händer det att stöldgods hittas och om det angivits kan polisen ge tillbaka godset till den rätta ägaren.

Efter ett inbrott kan det kännas lite osäkert att vara hemma. Man känner sig helt enkelt otrygg. Det är mycket vanligt att man inte vill vara ensam i bostaden. Det kan kännas tryggt att låna en hund ett tag, eller att ha larmet på dygnet runt.

Vad stjäls ofta?

I dag är det mycket datorer och annan teknisk utrustning som stjäls i svenska hem. Mobiltelefoner, surfplattor och liknande är också populärt. Det är dock inte fullt lika vanligt att TV-apparater stjäls längre. Det beror bland annat på att man kan få en relativt stor TV, ny, för små summor. Människor betalar helt enkelt inte dyrt för begagnade apparater. Det är inte heller ovanligt att konst och smycken stjäls. När det gäller konst är det dock vanligast att det är konstintresserade eller konstkunniga tjuvar som riktar in sig på det.

Att skydda sig mot inbrott

Det finns flera sätt att skydda sig mot inbrott. Att ha belysning som tänds med timer eller via rörelsesensor är ett sätt. Det är inte många tjuvar som vill gå in i ett helt upplyst hus. Ett larm och övervakningskameror är också bra alternativ att använda sig av om man inte vill att tjuven ska komma på besök.

När det gäller dörrar och fönster kan det också vara värt att se över låsen på dem. En tjuv drar sig ofta för att ta sig in i dörrar där låsen är kraftigare och där det tar ett tag att ta sig in. Det är också bra att se till att det inte finns buskar eller liknande där en tjuv kan gömma sig.